Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a Cookie-k használatát az ezzel kapcsolatos irányelv értelmében.

Villanypásztor figyelmeztető rendszer - Miért éri meg?

Az intelligens mezőgazdaság már nem a jövő, hanem a jelen

Napjainkra a mezőgazdasági fejlesztések során kiemelt szerepet kapnak az IoT (Internet of Things) technológián alapuló intelligens gazdálkodási megoldások: okos eszközök használatával a szakemberek választ tudnak adni a gazdálkodókat érintő olyan problémákra, mint a vízhiány, a költséggazdálkodás és a termelékenység. Az okosfarm rendszerek alkalmazása lehetővé teszi a gazdák számára, hogy a környezeti feltételek vagy a terméshozam monitorozása során adatokat gyűjtsenek az érzékelő eszközökről, ezáltal információt kapjanak különböző környezeti állapotokról.


Számos tényező befolyásolja ugyanis a terméshozamot pl. hőmérséklet, páratartalom, szántóföldi kezelés, vadon élő állatok károkozása, lopás vagy rongálás stb. A vezeték nélküli eszközöket használó IoT mezőgazdasági hálózatok valós idejű termény- és állatfigyelést tesznek lehetővé, így segítve a gazdálkodókat, hogy időben megtehessék a szükséges lépéseket a terméshozam növelése, illetve az erőforrások megtakarítása érdekében.

Okos villanypásztor: időt és pénzt spórolhat vele

Az idő pénz – szól a bölcs mondás és nincs ez másként a mezőgazdaságban sem. Az IoT megoldásoknak hála valós idejű információt kaphatunk akár a villanypásztor rendszerünk aktuális állapotáról is, így minimális helyszíni szemlével lehetőség nyílik a rendszer folyamatos és automatikus felügyeletére.
Számításaink szerint a legeltetéssel, vadkár védelemmel foglalkozó gazdálkodók évente legalább 50 munkaórát takarítanak meg olyan okos villanypásztor készülék használatával, mint a LUDA FenceAlarm.

LUDA FenceAlarm: Svéd fejlesztés magyar gazdák kezében

A LUDA FenceAlarm figyelmeztető rendszer kifejezetten villanypásztor rendszerekhez lett fejlesztve, mely mobil alkalmazáson keresztül értesíti Önt, ha az elektromos kerítés feszültsége egy meghatározott szintre csökken. A készülék mindenhol használható, ahol van GSM-lefedettség, ráadásul többféle módon is üzemeltetheti: beépített újratölthető akkumulátorral (akár két hónapos üzemidővel) vagy 230 V-os hálózati adapterrel, esetleg 12 V-os akkumulátorral, mely napelemmel is ellátható.

Okostelefonjának segítségével bármikor ellenőrizheti elektromos kerítésének állapotát anélkül, hogy kimozdulna otthonról. Az alkalmazáson keresztül automatikus értesítést kap mobiltelefonjára, ha a készülék 24 órán keresztül nem ad jelt (GSM hálózati hiba esetén), vagy ha az akkumulátor töltöttségi szintje túl alacsony lesz.

Az Alarm+ funkció használatával azonnali riasztást kap, ha a kerítés
feszültsége csökken, emellett a kerítésfeszültség grafikonon jól nyomon követhető, hogy a feszültségesés hirtelen – például állatok okozta kár miatt - történt vagy lassú tendenciát mutat, mely a fű vagy bokrok növekedésének jele. A My.Luda.Farm alkalmazás használatával így könnyebben megtervezheti a villanypásztorok rendszeres karbantartását is, mellyel időt takaríthat meg, de segít megelőzni az állatok megszökését, ellopását, valamint az ültetvényekben keletkező vadkárt.

Növelje versenyképességét, éljen Ön is a lehetőséggel!

Egy 2021-es felmérés szerint a magyar gazdák csak részben használják ki a digitalizációban, az okos mezőgazdasági megoldásokban lévő lehetőségeket, miközben ezek alkalmazása nagy mértékben hozzájárulhat termelékenységük növekedéséhez és a költségek csökkentéséhez. Mindezt jól mutatja, hogy a digitális gazdaság és társadalom fejlettségét mérő 2022. évi mutató (DESI) alapján Magyarország a 27 uniós tagállam között az utolsók között szerepel: tavaly a 22. helyen állt.
 
Hazánkban a versenyképesség növelése érdekében ezen a téren olyan fejlődési potenciál van, melyet eddig nem sokan használnak ki. Tartozzon Ön is azon gazdák közé, akik élnek az okos megoldásokban rejlő lehetőségekkel!
Rendezés: