Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a Cookie-k használatát az ezzel kapcsolatos irányelv értelmében.

Vadkárvédelem - Már most fordítson rá figyelmet

Rekord magas vadkár szint

A 2022-es év csapadékmentes időjárása - elsősorban az Alföldet sújtó rendkívüli aszály - miatt a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségének (MOSZ) számítása szerint 1000 milliárd forint kár érte a gazdákat. Mindezt tetőzi, hogy tavaly a vadkár mértéke is rekord magas volt: a legutóbbi vadászati évben hazánkban 3,2 milliárd forintra emelkedett a vadkár, mely az előző vadászati évhez képest 1 milliárd forintnyi növekedést jelent.

A vadkár megelőzése már a vetés, telepítés előtt kell, hogy elkezdődjön

A vadkár elhárításának leghatásosabb módszere a megelőzés, melyben a vadásztársaságon kívül a termelőnek is szerepe van.  A tavaszi időszak az ideje a felkészülésnek. Még a vetés előtt mérjük fel és tervezzük meg a védendő területeket és a teljes tenyészidőszakot átívelő startégiát dolgozzunk ki a vadkár mérséklésére. Ezzel megcsúszva sajnos már közvetlenül a vetés után szembesülhetünk a mezőgazdasági kultúrákat terhelő kártétellel, ami az idő előrehaladtával és a megkésett beavatkozással csak hatványozottan nőni fog.

A korai vadkár (a vetéstől számítva a növény zöldbimbós állapotáig bekövetkező károsítás) megakadályozásában többféle eszköz áll rendelkezésre, melyek közül a leghatásosabb a villanypásztor alkalmazása. Tapasztalataink azt mutatják, hogy a napraforgó és a kukorica után a dunántúli régióban  már több helyen a kalászos gabonákat (búza, árpa) is elektromos kerítésrendszerrel védik a vadak ellen, ami a gabonák felvásárlási árainak drasztikus növekedésével indokolható.

Villanypásztor állapotellenőrzés, karbantartás

Készüljön fel időben! Ha már rendelkezik villanypásztor rendszerrel, kiemelten fontos annak állapotának ellenőrzése a téli időszakot követően.

Röviden összegezzük, mire figyeljen, mit ellenőrizzen:

  • Az oszlopok sértetlenek?
  • A kapuk (szigetelő, fogantyú) épek? Ha nem, kérjük cserélje ki a törött vagy elhasználódott alkatrészeket. Javasolt: Kapufogó kampós fekete WZ
Ha elvégezte az ellenőrzési folyamatot, de olyan hibát észlelt, melynek nem találta okát, hívjon bennünket, számíthat munkatársaink szakmai segítségnyújtására! Amennyiben még nem rendelkezik elektromos kerítésrendszerrel, a vadkármegelőzés érdekében javasoljuk, még a szezon előtt gondoskodjon róla.
 

A villanypásztor rendszer telepítéséhez szükséges minden eszközt és készüléket megtalál webshopunkban, kérdés esetén pedig szakértő csapatunk pedig várja megkeresését!

Rendezés: