Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a Cookie-k használatát az ezzel kapcsolatos irányelv értelmében.

Kutya villanypásztor - TOP 5 ok, amiért elszökik a kutya

Minden kutya képes és hajlamos a szökésre, ha megvan rá az oka.

kutya kerites

Egyes kutyák fajtájukból adódóan különösen szökős típusok, a legtöbb szökevény kutya azonban bizonyos kiváltó okokra reagál szökéssel. Ráadásul néhányan közülük olyanok, mint a szabaduló művészek és úgy tűnik, hogy bármilyen kerítésből ki tudnak szabadulni. Bár meglehet, hogy kedvence csak a szomszédba megy kirándulni, a szökés veszélyes lehet, hiszen megsérülhet vagy eltévedhet, és soha nem tér haza.

Ha kutyája többször is kiszökött már, akkor mint minden viselkedési probléma esetén, a fő cél az, hogy kiderítsük miért teszi ezt.

Vegyük sorra a legjellemzőbb TOP 5 okot a szökésre:

1. Félelem

Egyes kutyák azért szöknek el, mert megijedtek valamitől. Gyakori félelmek közé tartozik a zivatar (mennydörgés), a tűzijáték, valamint a hangos rendezvények és zajos tömeg. Körülbelül minden ötödik házi kedvenc tűnik el amiatt, mert megrémítette valami és ilyenkor a zaj elől a kertből az utcára menekül biztonságos helyet keresve.

2. Szeparációs szorongás

Előfordulhat, hogy a kutyája azért vágott neki az útnak, mert stresszeli, hogy távol kell lennie Öntől. Ideges lesz, amikor Ön indulni készül otthonról? Tönkretesznek dolgokat a házban, amikor a gazdi nincs otthon? Vagy „balesetezik”, annak ellenére, hogy szobatiszta? Ezek mind a szeparációs szorongás jelei lehetnek. Csakúgy, mint az előző esetben, a szeparációs szorongás miatti szökésnél is igen erős érzelmek vezérlik a kutyát, így fennáll annak a veszélye, hogy szökés közben baja esik, ezért ennek megelőzésére különös figyelmet kell fordítani.

3. Párzási ösztön

A kutyák körülbelül 6 hónapos korukban válnak ivaréretté. Párzási ösztönük pedig sokszor olyan nagy, hogy ezekben az időszakokban nagyon nehéz őket bezárva tartani. Ilyenkor kutyánk udvarban tartása mellett arra is figyelnünk kell, hogy az utcáról se tudjanak bemászni hozzá a vágyakozó kutyák.

4. Vadászösztön

Az erős vadászösztönnel rendelkező kutyák gyakrabban szöknek meg ősszel, amikor a vadak illata fokozottabb. Ugyanakkor nemcsak a kifejezetten vadászatra tenyésztett kutyákra jellemző, hogy nem tudnak ellenállni ősi vadászösztöneiknek, amikor mókussal, macskával vagy más levadászható kisállattal találkoznak. Sok kutya szívesen ugrik át a kerítésen vagy szökik ki az udvarról, hogy megkergesse a számára potenciális zsákmányt.

5. Unalom

Sajnos igen gyakori oka a szökési kísérleteknek az, hogy a kutya unatkozik: nincs mivel lefoglalnia magát, nincs elegendő játéka, többször marad huzamosabb időre egyedül és nem tudja hogyan levezetni felesleges energiáit.  Ilyenkor a destruktívvá váló kutya először csak megrág dolgokat, majd egyéb módokon próbálja felhívni magára a figyelmet, végül megszökik és a gazda hiányát más „barátokkal” igyekszik pótolni. Szerencsére a legtöbb ilyen esetben nem mennek messzire otthonról, a szomszédos kutyákat, utcában lakó kisgyerekeket látogatják meg játszótársat keresve.

Hogyan tudjuk megakadályozni a szökést?

A fő stratégia, amellyel megakadályozhatja, hogy kutyája elszökjön, viszonylag egyszerű: első lépésként nehezítse meg a szökést. Ne hagyja a kutyát felügyelet nélkül a szabadban, használjon erős, hámmal ellátott pórázt, erősítse és magasítsa meg kerítését, illetve kiegészítésként alkalmazhat elektromos kerítésrendszert is.

Fontos tudni, hogy a kutyák számára javasolt villanypásztor nem okoz komoly sérülést az állatban, az első kisebb fájdalomérzet után a kutya megtanulja annak elkerülését. A kutya villanypásztor egyfajta fizikai és pszichológiai akadályt képez, mely arra kondicionálja a kutyákat, hogy az udvaruk biztonságában maradjanak, és megakadályozza, hogy esetleg kárt tegyenek a kert egyes védett területeiben (pl. virágágyások, kerti tavak), valamint védelmet is biztosít a párzási időszakban, hiszen segít meggátolni, hogy idegen kutyák jussanak be az udvarba.

Miután kerítése biztonságossá vált, és van elképzelése arról, hogy kutyája miért próbál elszökni, fontos, hogy a probléma gyökerét is kezelje.

A frusztráció megelőzése érdekében:

  • Játsszon vele vagy sétáltassa minden nap.

  • Adjon neki szórakoztató játékokat, amíg Ön távol van.

  • Tanítsa meg apportírozni, parancsszavakra vagy trükkökre.

  • Ha komolyabb szeparációs szorongásról van szó kérje ki állatorvos, illetve kiképző tanácsát.

Félelem esetén:

  • Engedje be a kutyát a házba, amikor valószínűleg hallja a számára zavaró hangokat, például a mennydörgést vagy a tűzijátékot.

  • Hagyjon bekapcsolva zenét vagy egy hangos ventilátort, hogy segítsen a zajjal.

  • Kérjen tippeket állatorvosától vagy egy kiképzőtől, hogyan szoktassa hozzá az őt megijesztő zajokhoz. A trénerek különösen akkor hasznosak, ha a kutya szökését a félelem vagy a zsákmányszerzés motiválja.

Soha, ne büntessük!

Mindig jutalmazza meg kutyáját, amikor egy szökés után hazatér. A büntetés ugyanis nemcsak nem oldja meg a szökés okát, de a büntetéstől való félelem miatt talán legközelebb haza sem jönnek.

Kutya villanypásztor rendszer telepítéséhez szükséges minden eszközt és készüléket megtalál webshopunkban, kérdés esetén pedig szakértő csapatunk pedig várja megkeresését!

Rendezés: